MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy! Niosą zdrowie, dostatek i pomyślność. Sprawdź pyszne przepisy i poznaj symbolikę

Oto przepis na tradycyjnego świątecznego karpia pieczonego w całości:

Składniki:
1 karp (ok. 1,5–2 kg), oczyszczony
Sok z 1 cytryny
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, pokrojone w piórka
2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
2 pietruszki, obrane i pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cytryna, pokrojona w plastry
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:



Przygotowanie karpia:
Karpia oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Nacieraj karpia sokiem z cytryny z zewnątrz i wewnątrz.
Natrzyj karpia solą i pieprzem, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Przygotowanie warzyw:

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny.
Podsmaż cebulę, marchewki, pietruszkę i czosnek przez kilka minut, aż będą miękkie.
Dodaj majeranek i rozmaryn, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Wypełnianie karpia:
Wypełnij jamę brzuszną karpia podsmażonymi warzywami.
Włóż do środka plastry cytryny.
Pieczenie:

Umieść karpia w dużym naczyniu żaroodpornym.
Zalej go białym winem i bulionem.

Pieczenie w piekarniku:
Piecz karpia w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od rozmiaru ryby. Karpia można co jakiś czas polewać sosem z dna naczynia.

Podanie:
Gdy karp jest gotowy, ostrożnie przenieś go na dużą półmiskę.
Możesz podać karpia z sosem z pieczenia, a warzywa z naczynia użyć jako dodatek.

Tradycyjny świąteczny karp pieczony w całości to popularna potrawa w wielu domach podczas polskich świąt Bożego Narodzenia. Smacznego!

Zobacz również

Pokazy akrobatyczne Cocoon Academy oraz koncert Pawła Skiby przy fontannach

Pokazy akrobatyczne Cocoon Academy oraz koncert Pawła Skiby przy fontannach

Piotr Kuszyński z Inowrocławia przemierza Filipiny na skuterze

Piotr Kuszyński z Inowrocławia przemierza Filipiny na skuterze

Polecamy

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?