MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowa pizza z burratą jest warta grzechu. Zagniatam ciasto z niezawodnego przepisu mistrza piekarnictwa. Gwarantuję, że weźmiesz dokładkę

Redakcja
Domowa pizza z burratą to prawdziwy rarytas. Ser burrata połóż na środku upieczonej pizzy, rozkrój i rozsmaruj jej kremowe wnętrze na całym placku.
Domowa pizza z burratą to prawdziwy rarytas. Ser burrata połóż na środku upieczonej pizzy, rozkrój i rozsmaruj jej kremowe wnętrze na całym placku. Anna Daniluk
Domowa pizza z burratą to droga do grzesznej przyjemności. Tym grzechem jest łakomstwo. Trudno oprzeć się smakowi tłustej, kremowej burraty zestawionej z chrupiącym ciastem na pizzę. Zawsze robię go z przepisu mistrza piekarnictwa Jeffrey’a Hamelmana. Uzbrój się nieco w cierpliwość, a rozkoszny smak odwdzięczy się z nawiązką. Poznaj przepis na chrupiącą pizzę z serem burrata.

W skrócie

Klasyczna pizza z burratą pochodzi z kuchni włoskiej. Właśnie we Włoszech można zjeść ją z różnorodnymi dodatkami. Najczęściej jest to szynka parmeńska, włoska mortadela i pistacje. Taka pizza z burratą obłędnie łączy w sobie słodki i słony smak z tłustością sera o delikatnym środku. Ostatnio zaczęłam robić ciasto na pizzę z mąką pszenną pełnoziarnistą, aby danie miało więcej błonnika. Jednak możesz też użyć klasycznej mąki chlebowej, wymienionej w oryginalnym przepisie mistrz Jeffrey Hamelman w książce „Chleb”. Polecam też użycie włoskiej mąki do wypieku pizzy 00.

W galerii możesz zobaczyć domową pizzę z burratą

Pizza z burratą – przepis na przysmak, który zawsze wychodzi

Liczba porcji: dla 4 osób (na 2 spody do pizzy)
Czas przygotowania: 12-16 godzin wyrastania zaczynu + 2 godziny wyrastania ciasta właściwego + 11 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Zaczyn:

  • 102 g mąki pszennej chlebowej,
  • 62 g wody,
  • Szczypta suszonych drożdży.

Ciasto właściwe:

  • 420 g mąki chlebowej pszennej pełnoziarnistej,
  • 289 g wody,
  • 9 g soli,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 164 g (cały) zaczynu.

Dodatki:

  • 2 burraty,
  • 2 mozzarelle,
  • 1/2 cukinii,
  • 10 plastrów szynki,
  • 1/2 szklanki passaty,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Jak zrobić pizzę z burratą?

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zagnieć składniki zaczynu na ciasto.
  2. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. w wyłączonym piekarniku) na 12-16 godzin.
  3. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pełnoziarnistą, sól, drożdże i wlej wodę.
  4. Mieszaj składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości.
  5. W międzyczasie powoli dodawaj wyrośnięty zaczyn i mieszaj przez 3 minuty na drugiej prędkości.
  6. Po tym czasie dolej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
  7. Wszystkie składniki wyrabiaj przez 2 minuty.
  8. Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  9. Po tym czasie złóż ciasto na pizzę jak na chleb.
  10. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  11. Ciasto na pizzę z burratą podziel na dwie części o równej wadze. Możesz też podzielić je na kęsy o wadze 100 g i zrobić małe pizzerinki.
  12. Z ciasta na pizzę uformuj dwa cienkie placki na papierze do pieczenia.
  13. Piekarnik nagrzej do 210 stopni Celsjusza z blaszką w środku.
  14. Czasie nagrzewania piekarnika podgrzej passatę pomidorową z oregano, szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  15. Na plackach rozłóż sos pomidorowy, rozłóż plastry odsączonej mozzarelli, rozprowadź pokrojoną w kostkę szynkę i plastry cukinii.
  16. Pizzę piecz w 210 stopniach Celsjusza przez 11 minut na rozgrzanej blaszce na dolnej półce piekarnika.
  17. Kiedy położyć burratę na pizzy? Na upieczonej placku rozłóż listki świeżej bazylii i burratę w temperaturze pokojowej.
  18. Burratę rozkrój i rozsmaruj jej wnętrze na całej pizzy tuż przed zjedzeniem.
  19. Pizza z burratą świetnie smakuje polana oliwą z czosnkiem i rozmarynem.

Zachęcam, abyś zaczyn zrobił wieczorem np.: o 20.00 w pojemniku do przechowywania żywności z pokrywką i odstawił w ciepłe miejsce. Dzięki temu ciasto właściwe możesz zagnieść o 8-10 rano i mieć pyszną pizzę z burratą na obiad. To nie jest trudny przepis, a ciasto zrobisz z łatwo dostępnych składników. Jednak wymaga zaplanowania i czekania na wyrośnięcie zaczynu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowa pizza z burratą jest warta grzechu. Zagniatam ciasto z niezawodnego przepisu mistrza piekarnictwa. Gwarantuję, że weźmiesz dokładkę - Strona Kuchni

Wróć na ogrodzieniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto