Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Ogrodzieńcu. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Ogrodzieńcu?
Gdzie się wybrać na lody w Ogrodzieńcu? NataliaDeriabina
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Ogrodzieńcu. Wakacyjny czas bez wątpienia wszystkim kojarzy się z lodami. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego ożywczego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Ogrodzieńcu.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Ogrodzieńcu

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Ogrodzieńcu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Ogrodzieńcu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Ogrodzieńcu?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Lody dawniej

W czasach po II wojnie światowej lody produkowane były w Polsce na większą skalę, a ich spożywanie stało się popularne. Na początku rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je łyżkami na wafle lub andruty. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Zazwyczaj były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, zaczęto wytwarzać także lody gałkowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na ogrodzieniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto